Artikelen, Loes natuurlijk

Maatregelen tegen stress/ Loes Visser

Het is klip en klaar dat we sinds vorig jaar in toenemende mate last hebben van stress. We hadden de eerste slechte berichten nog maar nauwelijks verwerkt of de volgende dienden zich aan.

Ik zal geen cijfers noemen maar het aantal mensen dat zich ellendig voelt groeit en met name jongeren zijn de dupe sinds ze de vrijheid hebben van een gekortwiekte kip in een kooi.

Wat kan je doen?

Bij stress maakt het lichaam adrenaline en cortisol aan, beiden horen tot de stresshormonen. De hartslag gaat omhoog, de ademhaling versnelt en de bloedsuikerspiegel stijgt. Dat is niet zo gek, want deze hormonen zorgen ervoor dat we ons uit onveilige situaties kunnen redden waarbij we kracht, energie en zuurstof nodig hebben.

De moderne stress is helaas van een andere orde. We krijgen stress achter een beeldscherm, door angstaanjagende berichten, door onmacht, woede, angst, frustratie, werkdruk etc.

Stress ondermijnt de gezondheid omdat het de bijnieren overbelast die deze hormonen aanmaken en de suikerspiegel gaat pieken en schommelen. Door stress verbruiken we veel magnesium en dat is nu juist het mineraal dat ontspant, zorgt dat we goed kunnen slapen en minder snel geprikkeld raken.

Tijd voor magnesium!

Er zijn veel plantaardige producten met magnesium zoals amandelen, cashewnoten, avocado’s, spinazie, bieten, bonen, cacao, frambozen, bananen; kortom verse producten en noten het beste ongebrand.

Toch tekort!

Helaas is de bodem door uitputting arm aan magnesium en daarom is het aan te raden extra magnesium te gebruiken en zeker in tijden van stress.

Uiteraard wel de natuurlijke soort en geen synthetische variant, want ons lichaam houdt van herkenbare, natuurlijke stoffen en niet van “nep”.

Je kunt magnesium via de huid laten opnemen door magnesium olie (chloride) daarop te spuiten of een (voet-)bad te nemen. Een andere variant is magnesiumsulfaat dat ook bekend staat als Epson zout. Ook hiermee kan je een (voet-)bad nemen. Over doseren kan op deze manier niet, want je lichaam neemt op wat het nodig heeft en niet meer.

Dan zijn er ook nog vele pillen met magnesium maar kies dan voor citraat want dat neemt het lichaam goed op.