Licht op de zaak

13 Vrouwen: Licht op de zaak: aflevering 3. Maria

In deze aflevering gaat Moon met Maria in gesprek. Maria is moeder en grootmoeder. Als haar dochter na een korte relatie in het teken van huiselijk geweld zwanger raakt en moet kiezen voor de veiligheid van zichzelf en haar ongeboren kindje komt er al snel door de rechtszaken die tegen haar dochter worden aangespannen jeugdzorg in beeld. Rechtszaken met rechters die niet luisteren en kritiekloos de jeugdbeschermers volgen. Omgangsdwang en dreigementen van uithuisplaatsing bij niet meewerken vanuit jeugdzorg volgen. De situatie is dermate dreigend dat Maria als een leeuwin is gaan staan voor haar dochter en kleindochter.

De slechte juridische bijstand en een opeenstapeling van fouten hebben catastrofale gevolgen voor haar kleindochter. Zij wordt op gruwelijke wijze door de overheid bij hen weggehaald om omgang af te dwingen. Een staatsontvoering pur sang. De in opdracht/onder de bescherming van vadertje staat opgelopen trauma’s zijn een beschadiging voor het leven van het kind, de moeder en de oma.